judas priest - firepower

Lassan eltelt másfél év. Ez ugyan nem tűnik olyan soknak, de ha arról van szó, hogy ennyi idő telt el a Hardwired... óta, akkor rengeteg. Na ennyi ideje nem éreztem, hogy szòt és időt fecséreljek tűrhető vagy gyenge zenekari produkciókra. Mert hát valljuk be, ez volt. Nem arról van szó, hogy nem tudnak zenélni, mert azért vannak jó gitárosok. Kiemelkedő zeneszerzők nincsenek. Nyilván ott volt még a Slayer Repentlesse, a Megadeth és a Maiden új albuma is.

Kövezzetek meg, de utóbbi a legkevésbé elégítette ki várakozásaimat. A Slayer rendben volt eléggé, de a Maiden nekem már fáradtnak látszik kicsit. Dickinsont sem akarom bántani, mert 20 éve szenved, de ettől minden tiszteletem az övé. Rendben van. De a gitárosokon is ezt érzem az élő fellépéseiket nézve. Kicsi szomorú vagyok látva az elmúlást. Útálom ezt. És nekem ne mondja senki, hogy van utánpótlás, mert nincs. Ez duma. Aztan bejelentette a Slayer, hogy vége. Tom megunta. Na fasza (mondtam magamban), ledőlt a metál egyik legvastagabb tartópillére... Ez a vég kezdete, gondoltam. Mi lesz ezután? 8 évet várhatok egy újabb jò lemezre??? Na ne!!!

Aztán hopp! Jött az első madárka a Judas Priest közelgő új albumáról, a Firepower. Zsír, legalább történik valami. Ez egy klasszikus megbízható nóta. Jó lesz ez... Aztán jött a második és harmadik. A Spectre már ki se ment egész nap a fejemből. Hogy lehet ezt csinálni fél évszázaddal a hátad mögött? Ennyi idő alatt zenekarok ezrei alakulnak és bomlanak fel.

Véletlenül se gondoltam volna,hogy pont a legöregebbek fognak páros lábbal úgy mellkason rúgni, hogy újra és újra igényt tartsak rá, mert azóta 2 album forog a lejátszómban. Végre nem 1. Félre ne érts, akár edzés, akár vezetés közben, mindíg tolom a metált, folyton meghallgatok minden újat is majdnem, csak nem talál be. Csak füst. A Firepower viszont lángol! Szép kerek egészre meg van írva az egész album. Egy rossz szám sincsen rajta.

Halford ördögi és az ének,főleg refréntémái olyanok mintha 30 évvel ezelőtt élném meg ugyanezt és mégis ma, 2018-ban is ütnek. Ezt az albumot megcsinálták rendesen. Vita nincs. A zenészek hibátlanok. Én az előző albumon még nem éreztem kiforrottnak Ricsi dolgait, itt viszont azt kell mondjam már átvette a gyeplőt Tipton mestertől. Szegény 70 éves és nagyon beteg. Sajnos a turnén se ő fogja kezelni a gitárt, hanem a lemez producere, akinek sajnos nem ugrik be a neve, de nem is hiszem, hogy ez annyira fontos most. Játszania viszont tudni kell, annyi biztos. Azt nem értem (és maga K.K.) sem, hogy miért nem hívták vissza egy ilyen helyzetben a színpadra. De erről sokat olvashatsz máshol.

Az én dolgom másfél év után, hogy elmondjam: Őrülten jó dolog, hogy 2018-ban valaki (A Valakik) ki tudtak jönni még egy ilyen lemezzel. Valószínűleg utoljára, de bárcsak ne így lenne! Rob Halford, Glenn Tipton, Richie Faulkner, Ian Hill, Scott Travis és azért is K.K. Downing: köszönjük,hogy vagytok. Nélkületek már omlana az amúgy is düledező vár.

Polgár Tamás

Értékelés: 5/5



infók:

tracklist:
01. Firepower
02. Lightning Strike
03. Evil Never Dies
04. Never The Heroes
05. Necromancer
06. Children of the Sun
07. Guardians
08. Rising From Ruins
09. Flame Thrower
10. Spectre
11. Traitors Gate
12. No Surrender
13. Lone Wolf
14. Sea of Red

Műfaj: power metal
Megjelenés: 2018. március
Kiadó: Sony

5 megjegyzés:

  1. Nagy zöldségeket írsz Tomi a bevezetőben, de tiszteletben tartom, hogy Te ezt gondolod.

    Ettől még lehetnél befogadóbb...

    Ez a lemez pedig igen jó, bár unalomba fullad. 5/3,5

    VálaszTörlés
  2. Ez az en velemenyem es beszeltem errol Bencevel, Spazaekkal es masokkal is. Ezert is mertem kimondani, mert ez az igazsag. Nekem nincs azuksegem felkesz szarokra es olyan zenekarokra, akik masok munkaibol epitkeznek. Nem hinnem,hogy zoldsegeket beszelek. Ez az igazsag. Ami szar,az szar. A Judas meg kurva nagy kiraly! Soha nem lesznek mar ekkora zenekarok. Soha. Mutattad mar nekem a fiatal tradhereket is 2 eve. Es hol vannak? Ja, sehol? Akkor is zoldsegeket beszeltem, megis igazam volt. Lopisztoly

    VálaszTörlés
  3. Es szerintem enyhen szolva is ostobasag 40 eves zenekarokat egy pakliba rakni kisfiukkal. Majd Ferrarikat hasonlitgatunk Hyundaikhoz. Persze,ertem en, azzal is el lehet menni bevasarolni, csak elmenyek nelkul.

    VálaszTörlés
  4. Lehetnél kicsivel kevésbé befogadóbb... Bar te tudod, ha neked azok megfelelnek... Neked a jobb! En eleg valogatos vagyok. Nem erem be barmivel.

    VálaszTörlés
  5. Kiss Akos uzeni, hogy vegre egy tenyleg kurva jo album es, hogy teljes mertekben egyet ert velem es sajnalja, hogy ez a metal jovoje, ami felé halad. (45 eves)

    VálaszTörlés