megadeth - dystopia

Dave Mustaine neve mindenki számára ismert, úgy ahogy a Megadeth is. Kár lenne betűt pazarolni a zenekarvezető/dalszerző bemutatására, ellenben csapata újra kicserélődött. Nem először, és vélhetően nem is utoljára. Hogy ennek mi lehet az oka, az egy másik posztba tartozik, mi nem teszünk mást, mintsem megemlítjük, hogy Kiko Loureiro (gitárhős) és Chris Adler (dobos) csatlakozott Ellefson és Mustaine mellé.

Hogy a vörös énekes kattant-e, azt nem tudjuk, de butának semmiképpen nem nevezném. Két igazán profi muzsikust szemelt ki új, Dystopia címmel ellátott lemeze megírásához. Előző felvételüket régi kollégám, itt elemezgeti. Számomra kicsit idegen, a Megadeth-től távoli volt a Super Collider. A mostani friss anyagról viszont egyből az jutott eszembe, hogy Dave mester visszanövesztette a tökeit, és próbál vadabb muzsikákkal előállni.

Bár nagyon változatos felvétel lett a Dystopia, mégis lüktetőbb és izgalmasabb, mint az előző sorlemez. Persze nem összehasonlítani kell az albumokat, hanem az aktuálisat értékelni. Így teszünk mi is, és egyből nekikezdünk. Ki kell emelni Kiko gitárjátékát. Számomra ismeretlen volt a srác, viszont hallva ezt a lemezt biztosan visszakeresem eddigi munkásságait. Nagyon tetszik ez a gépies, végletekig kiművelt, hibátlan játék, amit prezentál. Azt gondolom, jó húzás volt őt választani, jót tesz az egész anyagnak.

Ezzel szemben a dob már valamivel unalmasabb, de azért a duplázók jönnek végig, sok helyen kiválóan időzítve. Talán lehetne színesebb valamivel, de egy ilyen thrash metal lemezen ez nem lehet elvárás. Szépen lüktet a zene alatt végig, ennyi talán pont elég. Na de milyenek a dalok? Mustaine riffjei sok helyen nagyon rendben vannak, egyik-másik nagyon tetszik, jó példa erre a címadó dalban szereplő. Hosszú időre a füledben marad, és emlékezni fogsz rá. Amúgy nálam az egész lemez egyik legerősebb, ha nem a legerősebb szerzeménye a címadó alkotás.

Persze Dave sem lesz már fiatalabb. Talán az agresszióból elengedett már valamennyit, ami régen jellemezte, a hangja sem lett „Grammy gyanús”, de ide tökéletesen elég. Sőt, sok esetben pont az ének teszi jellegzetessé az alkotásait. Az akusztikus részek, és a hatásvadász elemek nélkül én meglennék, de az alkotók valahogy úgy gondolták, ezeknek a dolgoknak is helye van a lemezen.

A bónusz dalokkal nem foglalkoznék, inkább összefoglalom az érzéseimet a lemezzel kapcsolatban. Nekem elsőre tetszett, több hallgatás után enyhült kicsit a vonzalom, de az egyértelmű, hogy az előző anyagot kenterbe veri a friss szerzemény. A dalok lehetnének ötletesebbek, vagy egy kicsit komplexebbek. Valahogy most az egyszerűbb, de húzós irányba mozdultak. Gondolom a rajongók nagy örömére. Engem sem zavar, ha valami egyszerű, de ötletes. Itt talán egy picivel több jöhetett volna az ötletekből, viszont összességében nagyon egyben van az anyag.

Kíváncsi vagyok, hogy ilyen ütemben mennyi ideig lehet még gyártani a lemezeket, a kevesebb néha több elvét szívesen elmesélném a drága Dave-nek. Bár gondolom van, aki megpróbálta már… Ettől függetlenül, még egyszer szeretném hangsúlyozni, totál rendben van az új Megadeth.

Értékelés: 4/5




Infók:

Tracklist:
01. The Threat Is Real
02. Dystopia
03. Fatal Illusion
04. Death From Within
05. Bullet To The Brain
06. Post American World
07. Poisonous Shadows
08. Look Who's Talking
09. Conquer Or Die
10. Lying In State
11. The Emperor
12. Last Dying Wish
13. Foreign Policy
14. Melt The Ice Away
15. Me Hate You

Műfaj: thrash metal
Megjelenés: 2016. január
Kiadó: Tradecraft

6 megjegyzés:

  1. Még annyit tennék hozzá, h én itt is sok áthallással küzdök, de legalább Mustaine mester csak saját magát másolja. Csak ezért 4 pont nálam, de inkább 4,5.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Saját magát végül is másolhatja, nemde? :)

      Törlés
    2. Ez a jobbik verzio, igen. Gondoltam irok egyet az Annihilatorrol, mert te nem tetted meg. Na ott a rosszabbik verzio van. Ugysem irsz rosszakat, mar mas is jelezte... Es meg annyit, h a szolok felet is Mustaine jatsza, nyilvan hallatszik melyiket, de nem csak a riffek az o erdeme, meg a basszerose.

      Törlés
  2. Átírnám 5 pontra az én 4-emet. Egyre jobban tetszik. Közelebb az öthöz a 4,5.

    VálaszTörlés
  3. Ide is egy pont? :D
    Ki ez a kis majom?
    Nagyon ostoba vagy barátom.

    VálaszTörlés