anthrax - for all kings

Hallgatom már napok óta az új Anthrax lemezt és nem tetszik. Nem tetszik, mert az utolsó Worship Music nagyon levett a lábamról, szerényen szólva agyonvert. Pedig nem vagyok rajongója Belladonna pózolásainak, ettől még a 2011-s lemez atomerős volt, ütött-vágott. Ezzel szemben a februárban érkező For All Kings sokkal összetettebb, változatosabb, de jóval kevésbé Anthrax. Rengeteget kopott a sajátos íz világ, oda a markáns egyéniség.

Jó, azért nem kell ezt ennyire komolyan venni, nyilván nem „szar” a lemez. De egyáltalán nem ragad magával, itt-ott unalomba fullad, hajmeresztő a számolatlan mennyiségben ismételgetett refrén, és a balladásabb hangvételű, hard rock részek sem ülnek szerintem. Nyilván sokan lesztek, akik ezzel nem értetek egyet, de ez nekem most nagyon nem tetszik.

Az „öreg indián” – bár a magasabb részek kikoptak – magabiztosan énekel, pont annyit és úgy, ahogy az a mostani hangjától elvárható. Végig teljesen rendben van, még ha sok esetben meglehetősen szürke és ötlettelen. Ezzel semmi gond sincs. Sőt a hangzás profi, mindenből annyit hallok, amennyit egy metal lemezen szeretnék. Talán a gitár a legeredetibb újfent a For All Kings-en. Tetszenek a szólók, próbál jellegzetes maradni a dallamvezetés.

A legkevesebbet a dob mutat, hogy a sound direkt hibája lenne, nem hiszem, inkább koncepció, legyen az ének-gitár a főszerepben. Jól is van ez így. A legnagyobb bajom mégis az, hogy a dalok semmitmondóak. Ha hiszünk a beharangozó sajtónak, ez a felvétel a Worship Music folytatásának tekinthető. Számomra inkább a lemaradt nótákból kovácsolt "B oldal". Mondjuk, ha így van, nem értem miért kellett öt évet várni rá? Simán ki kellett volna nyomni valami koncert DVD mellékleteként, aztán tessék. Nem így döntöttek.

Akik a ’90-s évek hangulatát várják, nem fognak akkorát csalódni, mint jómagam. Én tényleg valami ütősebb, vadabb folytatásra számítottam. Ez is egy lemez, nincsen rajta ormótlan hiba, de nekem kevés, üres. Olyan, mintha a szerződés kötötte volna a zenészeket, hogy máris-azonnal, erre a határidőre ki kell nyomni az új anyagot. Talán ez jut róla eszembe, nem több.

Kár, hiszen nálam a zenekar a Slayer-Iron Maiden magasságokban tanyázik, és szerencsére az előbb említett két banda jelentősen letépte az arcom új anyagával. Na ez nem igaz az Anthrax felvételére. Nem gondolnám, hogy végleg vége, és ez volt a búcsúkorong. Viszont valamin változtatni kell majd, ez az irány torz.

Értékelés: 2,5/5




Infók:

Tracklist:
01. Impaled
02. You Gotta Believe
03. Monster at the End
04. For All Kings
05. Breathing Lightning
06. Breathing Out
07. Suzerain
08. Evil Twin
09. Blood Eagle Wins
10. Defend / Avenge
11. All of Them Thieves
12. This Battle Chose Us
13. Zero Tolerance

Műfaj: thrash metal
Megjelenés: 2016. február
Kiadó: Megaforce Records

9 megjegyzés:

  1. Hát én nem tudom Janikám...
    Előszőr azt nem értettem, h mi tetszhet neked az előző doom formáción, mert ritka egy szemét munka szerintem.
    Másrészt kezdeném azzal, hogy az Anthrax az életben nem volt a Slayer nyomában, hát még a Maidenében!
    Amiben viszont egyet értünk, hogy az előző Anthrax kurva jó volt!!!

    Én most meghallgattam ezt a számot és szerintem nagyon ott van.
    Hétvégén meghallgatom az albumot egészben, meg rákeresek ma is, de én most előrebocsájtom az 5 pontot, hétfőn meg írok még valamit ról.
    Szerintem azt, hogy a gitárszólók nem igazán ütnek.
    Ez sem tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Azóta meghallgattam még pár számot és szerintem (ne haragudj, h ezt mondom) te most nagyon mellé mentél és ezt most sok helyről kapod majd.
    Kurva jók ezek a számok. Nem értem azt sem, amit a dobokról írtál és az énekből sem tűntek el a magas hangok. Te biztos ezt hallgattad???
    Szerintem kurva jó!
    Igazi metal végra és nem valami lassú, buta fos.
    ... A Brathing Lightning-et hallgatom épp, még a gitárszóló is rendben van. Janikám, szégyeld el magadat! :D
    Mert ez hibátlan ismét, mint az előző korong.

    VálaszTörlés
  3. Tomi, én tiszteletben tartom a véleményed. Az lenne az igazán unalmas, ha mindenben egyet értenénk. Jól is van ez így.

    De ez a lemez nagyon távol esik az előzőtől!

    VálaszTörlés
  4. Nem igaz. 3 pont Jani?! Remélem ír majd még valaik (mondjuk aki rajtam kívül 5 pontot adott.)
    Annyi szar lemezről beszélünk, hogy számolni sem tudom, amik több pontot kaptak. Mondjuk ez így szép. Amire te ötöt adsz, az lehet, hogy nemkem nem üt meg egy alap szintet sem. Lásd az előzőt. Se téma, se hangzás, se ötlet...
    Na mindegy. Legalább vitatkozunk rajta. Ezért van az oldal nem?

    VálaszTörlés
  5. Az klasszik metálrajongók,erre igent fognak mondani. Mert hitelesen ilyen, nagyonon kevés van.

    VálaszTörlés
  6. Meghallgattam parszor, ahogy igertem...
    Elkovetted masodik nagy hibadat ( eltekintve attol, h szerintem egy csomo semmilyen vagy egyenesen szar albumot, zenekart magasztalsz).
    Elejetol a vegeig minden masodpercet elveztem.
    Barcsak minden fele ennyire tokeletes lenne es profi!
    Azok a ritmusok es valtasok a zsenialis dob es a hibatlan enek...még a szòlòk is.
    Ez az egyik legjobb album, ami hallottam mostanaban. Jobb mint a Slayeré es a Maidené is talan.

    Es most jojjon a varva-vart uj Megadeth vegre!

    VálaszTörlés
  7. Annyira jó ez a lemez, hogy nekem az egyik kedvencemmé vált!
    Hasonló véleményen vagyunk Bencéékkel is. Csak, hogy tudd.
    Jobb az előzőnél is. Nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rendben, ettől gondolom én még gondolhatom máshogy?

      Törlés
  8. Szo sem lehet rola! Ideje, hogy atallj. Ne ragaszkodj a sotet oldalhoz! Tudom, h van meg benned jo! Kellj fel a doom lassan vegleg beszippanto, primitiv mocsarabol! Itt var a feny! :D

    VálaszTörlés