crowbar - symmetry in black

2011 után végre új lemezzel jelentkezett a Crowbar. Kirk Windstein elsőszülött gyermeke igen komoly anyagot hozott össze, amiről sludge metal körökben csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Kirk apó még a Down-t is beáldozta saját zenekarának érdekében, és milyen jól tette. Nagy dobás ez a Symmetry in Black címre keresztelt anyag, sőt a színtér legkellemesebb meglepetése az elmúlt időszakban.

A 25 éves New Orleans-i banda 10. sorlemeze igazi ajándék a rajongóknak. Köszönet érte. Minden ízében, dühében, üvöltésében kiemelkedő. Minden eszközt felhasználva, vadul tépi le a hallgatóság fejét, és darálja be a műfaj rajongóit. De talán Kirknél jobban nem is lehetne egy bevezetőben összefoglalni, mire számíthatunk: "Nagyon büszkék vagyunk arra, amit sikerült véghez vinnünk ezen a lemezen! A zenekar céltudatossága, eltökéltsége és munkamorálja egyaránt elérte a történelmi csúcsot. Száz százalékosan készen állunk arra, hogy mozgásba hozzuk a kamiont, és soha többé ne is lépjünk többet a fékre. A Crowbart ezek után senki sem állíthatja meg! A Crowbar a szívem és a lelkem. Ez a zene a részem, hihetetlenül büszke vagyok rá. Óriási érzés minden energiámat és figyelmemet valami olyasmire fordítani, amit én magam teremtettem huszonöt évvel ezelőtt..."

A koszból valamennyit visszavett a banda, viszont az ősi erőt ha lehet még fokozza. Főhősünk 25 év alatt rengeteget fejlődött ének témában, és azt is ki merem jelenteni, hogy a fáradó Phil Anselmo mellett elhaladt lassan. Ami azért valamelyest meglepő, de aki hallotta a Down utolsó EP-jét és ezt a Crowbar lemezt tudja miről beszélek.

Nem maradt le a korongról a jól bevált doomcore nóta sem, ami jellemezte, valamivel a riválisai fölé emelte a "feszítővasat". Ageless Decay című nóta ebben a tekintetben kimagasló. Persze nem ez a fő irány a lemezen, inkább a megszokott stoner-doom, de letisztultan, céltudatosan, ahogy egy 25 éve aktív zenekartól várható. Amit ezek a fickók ebből az anyagból színpadra visznek, hogy is mondjam bizonyára félelmetes lehet. Aki lemaradt a "rockmaratonos" fellépésükről, a napokban megnézheti majd őket a hajón.

Az az olvasó, aki ebben a műfajban örömét leli, nagyon gyorsan rátalál majd erre az anyagra. Megkockáztatom, hogy a sludge-doom metal vonalon trónfosztás történik, és a Down szupergrupp kimerülését nagyon ügyesen ugrotta meg Kirk apó és társasága. Nagy kíváncsisággal figyelem majd a következő 25 év munkásságát is!

Értékelés: 5/5




Infók:
Tracklist:
1. Walk with Knowledge Wisely
2. Symmetry in White
3. The Taste of Dying
4. Reflection of Deceit
5. Ageless Decay
6. Amaranthine
7. The Foreboding
8. Shaman of Belief 
9. Teach the Blind to See
10. A Wealth of Empathy
11. Symbolic Suicide
12. The Piety of Self-Loathing



Műfaj: sludge-doom metal
Hossz: 48:04

Megjelenés: 2014. május
Kiadó: E1 Music

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése