sahg - delusions of grandeur



Norvégia ontja a jobbnál-jobb metál bandákat. Valahogy a köznevelésben dominánsan megjelenő, szinte kötelező zenei képzés eredménye lehet ez, vagy a fene tudja. Az viszont tény, hogy a skandináv országokból rengeteg kiváló csapat érkezik európai-, egyes esetekben világhódító útjára. Na de nézzük a mai ajánlatot, a Sahg - Delusions of Grandeur című korongját. A banda alapvetően stoner rock zenekar, saját bevallásuk szerint is. Viszont olyan jelentős, „antik” zenekarok vannak rájuk hatással, mint a Led Zeppelin, vagy a Black Sabbath. Emiatt nyomokban doom és pszichedelikus elemeket egyaránt tartalmaz minden hanganyaguk.

Aktuális - sorban a negyedik - stúdiólemezük egy igen speciális, konceptlemez lett, amely egy ember történetét dolgozza fel. Természetesen a sci-fi világában csordogáló történet komoly klasszikusok nyomán született, ami nem egyáltalán nem gond. Zeneileg egy magabiztosan hömpölygő, riffekkel teletűzdelt, 70’s évekbeli dohosságot árasztó, mégis kiváló hangminőségű lemez született. Nehéz lenne bármihez hasonlítani, többször meg kell hallgatni. Az ember hajlamos az ilyen dallamvilágokba merülve mély szerelembe esni a hallottak iránt.


Annak ellenére kiváló ez a lemez, hogy több jól ismert doom-stoner elemet bátran használ. Mondhatnám, hogy lerágott csontokat nyomatnak a fiúk, de ez nem igaz. Valami olyan dolog van ezen a felvételen, amit igen kevesek csinálnak ilyen eredetiséggel. Olyasmi, mint egy húsz évvel ezelőtti, tökéletesen eltalált Sabbath lemez. Döntse el mindenki magában, hogy ez gondot jelent-e számára. Részemről ezzel az nincsen probléma, sőt!

Igen jó nemzetközi sajtót kapott a csapat emiatt a lemez miatt. Joggal. Olyan kiváló lenyomata ez egy teljesen összeértett bandának, amit igazán ritkán találunk a zenei színtéren. Minden elszállni vágyó, a hetvenes évekbe szerelmes embernek ajánlom. Csalódást senkinek nem fog okozni, viszont a legnagyobb örömet a fent említett csoportnak szerzi majd ez a korong.  Nyáron a Summer Breeze elnevezésű német fesztiválon fellépnek majd, a Down, vagy a Feet Six Under társaságában, de titkon reménykedem benne, hogy közelebb fújja őket a nyári fesztiválszellő.

Értékelés: 5/4,5

Infók:
Tracklist:
1. Slip Off The Edge Of The Universe
2. Blizzardborne

3. Firechild
4. Walls Of Delusion
5. Ether

6. Then Wakens The Beast
7. Odium Delirium
8. Sleepr's Gate To The Galaxy





Műfaj: doom-stoner metal
Hossz: 46:49
Megjelenés: 2013. szeptember
Kiadó:
Indie Recorings

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése