extol - extol



Tavaly nyáron került a boltok polcaira ez az igen furcsa, norvég progresszív metal lemez. A banda lemezcímként is a zenekar nevét adta, egyfajta újjászületésük jeléül. Szóval az Extol egy távoli múltra visszanyúló (első nekifutást 1993-ban jegyezték), keresztény, progresszív, extrém metal együttes. Mára három főre zsugorodott a legénység, viszont ennek a zenén nyoma sincs. Meglehetősen érdekes, nem gyakori próbálkozás ez. Túlzás, hogy mindenkinek melegen ajánlott, de egy próbát talán megér. 

Ez a 10 számos korong mentes a napjainkra jellemző elektronikai túlkapásoktól, sőt a húrok sincsenek a végtelenségig lehangolva. Inkább valami ’oldschool’ akart ez lenni, semmi különös attitűd. Nesze itt van, letépem a fejed! Elég jól sikerült. Igazi hangulatzene, minden feleslegtől mentesen.  


És talán ez a legnagyobb gond, pontosabban két probléma van számomra. Egyszer a „tiszta” ének részek, úgy szólnak, mint valami világháborús lánykórus, aki a harcba vonuló honfitársakért nyávog. Bizonyára van, akinek ez tetszik, én sem a folyamatosan hörgős formációk miatt hallgatom a rock-metal zenéket, de ez sok. 

A másik bajom a fentebb említett hatásvadászat. Egészen jó lenne ez az anyag, ha egy fakockánál bonyolultabb lenne a gitártéma, vagy egy árnyalattal bátrabb a dob. Eléri célját, nem ez a hiba, inkább a második felére, vagy talán a harmadik harmadára rettenetesen kiürül az egész. Unalmas lesz, és ez baj! Pedig a hörgősebb részek kifejezetten mutatósak. Elkapkodták volna a srácok, nem tudom? Vagy ennyire a gyökerekig akartak visszanyúlni? 

Bizonyára a zenekar rajongói nagyon örülnek a visszatérésnek. Teljesen oké ez a lemez, de sok új fanatikust nem fognak vele összegyűjteni. Aztán ki tudja. Nem ez lesz a kedvenc lemezem, sőt az ilyesfajta progresszivitás valamivel távolabb áll tőlem. Megdöbbenésem viszont továbbra is tart a norvégok kreativitását illetően. Mennyi minden előjön a skandináv sötétségből? Ijesztő. 

Értékelés: 5/2,5
 
Infók:
Tracklist:
1. Betrayal
2. Open The Gates
3. Wastelands
4. A Gift Beyond Human Reach
5. Faltering Moves
6. Behold The Sun
7. Dawn Of Redemption
8. Ministers
9. Extol
10. Unveiling The Obscure





Műfaj: progresszív metal
Hossz: 46:07
Megjelenés: 2013. június
Kiadó:
Indie Recorings

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése