black sabbath - 13



Hogyan és miként lehetne helyesen írni egy olyan múltú zenekarról, mint a Black Sabbath? Főleg, hogy ebben a naptári évben, több évtizedes vesszőfutás után, az eredeti felállásban készítettek stúdió lemezt? Magam sem tudom, milyen az a kellő tisztelet, amit megérdemel a metal alapító, műfajteremtő, korszakalkotó társaság!

Aki még nem hallotta volna az idei év „talán” legnagyobb durranását, az most azonnal szerezze be a Black Sabbath – 13 című albumát, és a bejegyzésem ne is olvassa tovább, csak ha legalább háromszor végighallgatta ezt a remekre szabott rock történelmi eposzt! Nehéz összefoglalni, vagy épp megfelelő szavakba önteni, mekkora siker lett a nyáron érkezett anyag. Az alapból nyolc számos monstrum egyes forrásoknál plusz három dalt is tartalmaz. Külön-külön is emlékezetes alkotások ezek, de talán egyben élvezhető a leginkább.

A nyári megjelenés óta számolatlan alkalommal meghallgattam, vártam, érleltem magamban, emésztettem. De az első hangtól az utolsóig egy olyan lemez készült, - nem mellékesen talán a legnagyobb zenei producer társaságában – amit évtizedek múlva szintén elindítunk, meghallgatunk, megcsodálunk. Vén rókák, legyinthetnénk, alibiznek, pénzt keresnek, régen nem őszinték. Aha, hát akkor tedd a lejátszóba a lemezt, és győződj meg róla magad.

Sokáig várattam ezzel a bejegyzéssel, viszont a héten két újabb impulzus is ért Black Sabbath ügyben. Az első, és legfontosabb, a 10. Novarock leghúzósabb neve 2014-ben a BLACK SABBATH! Ettől több nem kellett, újra az olvasófejre pattant háttérbeszorult lemezük, és megint megállás nélkül kapkodom a fejem, hogy Ozzy még mindig mekkora király. Pedig lehet olvasni, hallani súlyos betegségekről, dobos problémákról, de hogy ennek nyoma nincs a lemezen az hétszentség.

Ezt követően ma reggel kedvenc újságomban egy prágai koncertbeszámolót találtam. Mégpedig a fent említett ős-Sabbath fellépéséről. Minden tekintetben telitalálat a beszámoló, és az alapján a koncert is az lehetett. Eddig volt némi kétségem, el akarok-e menni a focivébé alatt egy ausztriai fesztiválra, de mára minden kétségem eloszlott. Ott a helye mindenkinek azon a óriási repülőtéren, és gyerünk, szóljon az a Paranoid.

Visszakanyarodva az eredeti témánkhoz, külön nem is foglalkoznék a korong részleteivel. Nagybetűs, kötelező anyag minden olyan embernek, akit egy kicsit is érdekel a metal, de még annak is, aki csak pár klasszikusabb rock nótát ismer. Ritkán hallott, kiváló minőségű, Grammy díjas alkotás!

Értékelés: 5/5


Infók:
Tracklist:
1. End Of The Beginning
2. God Is Dead?
3. Loner
4. Zeitgeist
5. Age Of Reason

6. Live Forever
7. Damaged Soul
8. Dear Father





Műfaj: metal
Hossz: 53:32
Megjelenés: 2013. június 10.
Kiadó: Virgin/Vertigo Records

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése