radio moscow - new beginnings

A minap bukkantam rá egy amerikai zenei lapban a Radio Moscow-ra. Több mint tíz éves zenekar, számos tagcserén túl ötödik sorlemezével jelentkezett. Gyorsan felhajtottam és igencsak meglepődtem Parker Griggs és csapata munkásságán. Apró amerikai kisváros gyermeke a frontember-énekes, ami igazán jól hallatszik a muzsikán, de az, hogy ennyire bátran nyomassa valaki a korai 70’s évek pszichedelikus rockzenéjét, igencsak meglepett.

Itt semmi megjátszás, mellé duma nincsen. Trapézgatya, kócos fizimiska, kockás ing, és a megváltozott elmeállapot önkifejezése, töménytelen bluse gitárral, csillogós szólókkal fűszerezve. Annyira szép, hogy nem tudok betelni vele, pedig többszöri hallgatás után azért unalmassá is válhatna a sztori. Itt viszont ez a mellékhatás elmarad.

Leginkább a Cream, Hendrix és a Zeppelin’ hatásait vélem felfedezni, de ennek a hippi kornak minden más felütését megtalálhatod ezen a lemezen, aminek a címe viccesen New Beginnings! Ha valamivel közelebb szeretném helyezni napjainkhoz a bandát, talán a Rival Sons jöhetne szóba, viszont én itt valamivel eredetibbnek érzem az egészet. Persze ez inkább érzés, mint racionális érvelés.

Több helyen ütős hangszerek színesítik ezt a füstös hangzást, amit a lemez végig sugall. Elszállós gitáracsarkodások, szólóorgiák, húzás és lendület söpör végig minden dalon. Az utolsó tétel, a Dreams külön megérne egy bejegyzést. Ettől most eltekintek, de ha egy számot szeretnél csak meghallgatni a felvételről, azt válaszd. Amit ott kapsz, az minden, amit erről a bandáról érdemes tudni.

Nincsen semmi újszerű, világmegváltó gondolat. Pusztán a tisztelt nagyok nyomán született örömzene. Pont úgy, ahogy mindezt csinálni kell. Elrepít, szempillantás alatt visszalök a zenei világom azon szakaszába, ahol a legboldogabb arcok mosolyognak rám, ahol még találkozhattál őszinte előadásmóddal, és fergeteges bulikkal.

Nem mellékesen a társaság európai turnén tartózkodik. Szóval, ha időd-kedved engedi Ausztriában meg is lesheted őket október 17-én Bécsben, egy nappal később pedig Innsbruckban. Hajrá!

Értékelés: 5/4,5


infók

tracklist:
01. New Beginning        
02. Deceiver
03. Woodrose Morning
04. Driftin’
05. No One Knows Where They've Been
06. Last To Know
07. New Skin
08. Pacing
09. Pick Up The Pieces
10. Dreams

Műfaj: stoner rock
Megjelenés: 2017. szeptember 29.
Kiadó: Century Media

1 megjegyzés: