stoned jesus - pilgrims

Az ukrán Stoned „belassult” Jesus negyedik nagylemeze szeptember első napjaiban látta meg a napvilágot. Doom/stoner muzsikájuk egyre kiforrottabb. A Pilgrims címre keresztelt nagylemezt így jellemezték saját szavaikkal a srácok: „Ezt a lemezt a megállás nélküli, könyörtelen turnézás, és az ebből fakadó pozitív és negatív érzelmek ihlették. Fura, mennyire el tudsz szakadni a valóságtól, ha folyamatosan ennyi ember vesz körül. Zenei tekintetben az új album tehát eltér mindattól, amit eddig műveltünk: jóval dalközpontúbb, de ugyanakkor még több kihívással teli kollekciót tettünk le az asztalra. mind szónikus, mind struktúrális tekintetben.”

Az ízlésesen előadott, végtelenül nyomasztó atmoszférát teremtő zenei megoldásaik a műfaj mezőnyének első felébe emeli a keleti zenekart. Ennek bizonyítéka a Napalm gondozásban megjelent Pilgrims.

A dalok jól elhatárolódnak egymástól, saját hangulatot teremtenek külön-külön is. Ami azért nem minden zenekarra jellemző a stoner vonalán. Emiatt kaptam fel a fejem én is pár napja, amikor egy kedves ismerősöm felhívta a csapatra a figyelmem. Külön ízt ad a kelet-európai feeling, amit nehezen tudnék körbeírni, de talán az a halvány akcentus, és némi zenei megoldás is hordozza mindezt.

Akad egészen mély, lüktetős-döngölős doom tétel, ami kevésbé áll jól a zenekarnak, bár ezen a területen szintén képes a jó ötletekből építkezni. Az elszállósabb, dallamosabb történetek valamivel jobban állnak a kezekre, és picivel több benne a húzás, véleményem szerint. Találni fogsz a lemezen mindkét típusból bőven.

Nekem néha sok az egyes tételek előtti felvezető. Szépen kibújnak mindig mögüle a dalok, amire kiváló példa rögtön az első, Excited című szerzemény. Vagy akár az utolsó Apathy. Mindkét esetben el tudtam volna képzelni egy rövidebb változat. Nyílván kerít ezzel egy nagyobb ívet az egésznek a szerző, de talán túlzásokba esik kicsit. A sok esetben punkos hangulatot hozó ének témák viszont annál inkább tetszenek, jól megzavarja a hömpölygő folyóra emlékeztető zenei vonalvezetést.

Ha információm nem csalnak, idén már második alkalommal érkeznek Magyarországra a kijevi trió tagjai, fellépésük november 9-én lesz, jegyeket itt találsz. Aki teheti menjen, nagyon megérett a sikerre ez a fiatal társaság!

Értékelés: 5/4,5



infók:

tracklist:
01. Excited
02. Thessalia
03. Distant Light
04. Feel
05. Hands Resist Him
06. Water Me
07. Apathy

Műfaj: stoner rock
Megjelenés: 2018.szeptember 7.
Kiadó: Napalm

1 megjegyzés:

  1. Na ez mennyire rossz! Ez egy tokeletes pelda a szarra. Megjegyzem, h tudjak majd ra hivatkozi, hogy... - Ez makdnem olyan rossz, mint a stoned j.

    VálaszTörlés