thy catafalque - sgùrr

Lassan enged magához közel az új Thy Catafalque album. Hogy mi? Kátai Tamás egyszemélyesre szűkült produkciója, akit több régi dolog kapcsán is ismerhetsz, de főleg a Gire lehet az, amiről be kell hogy ugorjon a magát komponistaként jellemző, makói zenész. Mára már skóciai lakhellyel rendelkező, francia kiadónál nyomuló, hatodik sorlemezét kiadó muzsikus egy újabb atmoszférikus black metal lemezzel jelentkezett.

Számomra Adamik Misi kollégám hívta fel a figyelmemet a Sgùrr című lemezre. Külön köszönet érte, a nyugaton ragadt harcostársuknak. Kiváló találat, pont egy ilyen avantgarde őrületre volt most szükségem. Amire viszont mindenképpen fel kell hívni minden leendő hallgató figyelmét, az az, hogy ide nagyfokú nyitottságra lesz szükség. Nagyon nehéz, többrétegű, mély érzéseket felszakító anyagról van szó. Ne klasszikus black metalra gondolj, inkább csak vesd bele magad a kalandba.

Narrátor vezeti fel a felvételt, a lemez témája döntően a víz, bár a cím skótul hegycsúcsot, magasabb dombot jelent. Ez inkább arra a légkörre utalhat, amilyen hangulatot ez a 45 perc jelenthet, pontosabb okoz a hallgatóságnak. Az egyszemélyes zenész, zeneszerző hosszú évek óta járja ezeket a vidékeket, mind földrajzi, mind zenei értelemben. De amilyen varázslattal teremti meg a feelinget, azt csak nagyon kevesen tudják utána csinálni.

Ha létezne komolyzenei ága a metal világnak, konkrét szereplőkkel az biztos, hogy az egyik húzónév a T.C. lenne. Ez nem is kérdés. Persze ez egy lelki állapot, nem egy autókázós muzsika, vagy egy beszélgetés háttere. Műremek, olyan alkotás, amit aprólékosan építenek fel alkotói és igen komoly tartalommal töltik meg, majd útjára engedik, hogy megteremte mindazt, amire hivatott. Véleményem szerint nagyon sok hallgatónál teljesen eltérő érzéseket vált ki, talán pont ez a titka az egésznek.

Fellelhetőek népzenei motívumok, amik kiválóan illenek az összképbe, de van zongora szőnyeg, vagy épp veszedelmes dobgép. Ez mondjuk számomra az egyik gyenge pont, nehezen barátkozik a fülem ezzel a szintetikus hanggal. De ez legyen a legnagyobb problémám, talán egyszer majd dobbal is megszólalhatnak ezek az alkotások. Bár erre kicsi az esély, hiszen koncert eddig sem volt, és olvasva Tamás interjúit várhatóan nem is lesz soha.

A döntően instrumentális lemez alappillére a két negyedórás orgia, amely teljesen magával ragad és megjelöli a zene irányát. Némi ének azért akad, de túl sok jelentősége véleményem szerint nincsen, maximum tovább színesíti az amúgy is meglehetősen változatos művet. És a végén még egy női énekhang is előkerül, tovább emelve a tétet. Mesteri.

Ha egy izgalmas, változatos zenei kalandra vágysz és nyitott vagy az egészen agyament ötletekre, pont ezt a lemezt kerested. Ellenben, ha nem érdekelnek az érdességek, és a metal nálad a riffek és duplázók környékén kimerül hozzá se kezd ehhez az alkotáshoz. Én viszont nagyon várom már hogy, milyen irányban folytatja egyedi útját a zeneszerző.

Értékelés: 5/4,5

Infók:

Tracklist:
1. Zúgó
2. Alföldi kozmosz
3. Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában
4. A hajnal kék kapuja
5. Élő lény
6. Jura
7. Sgurr Eilde Mór
8. Keringő
9. Zúgó

Műfaj: avantgarde / black metal
Megjelenés: 2015. október
Kiadó: Season of Mist
Meghallgatható az egész album itt.

4 megjegyzés:

  1. Hát ha Misike barátom mondta ez két 3 dolgot jelenthet...
    1. Kurva jó
    2. Kurva beteg szar
    3. Tuti, hogy meghallgatom.

    Meghallgattam és meghallgatom a többi számot is.
    Ígéretesnek tűnik annak ellenére, hogy magyar.
    Hörgést fogok benne hallani?
    Addig nem adok pontot. :D

    VálaszTörlés
  2. Nem akarok csúnyaságokat írni, de ez az albumcím mit jelent?
    (Kimaradt két betű vagy valami még csúnyábbnak a rövidítése?:D) Misike tudod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "a lemez témája döntően a víz, bár a cím skótul hegycsúcsot, magasabb dombot jelent"

      amúgy az amire Te gondolsz, az sem rossz! :D

      Törlés
  3. Na én meghallgattam, nekem kicsit unalmas, bár nem rossz. Azok a hülye dumák a számok között viszont...
    Nem értem én ezeket a sámánlelkűeket. Kivéve persze Misikét. Nekem tetszik a dolog, de hangulat kell hozzá szerintem. Mindemellett tök jó, hogy megmutatta. Semmiképp sem értelmetlen a dolog.

    VálaszTörlés